Här är James Dean begravd. Platsen ligger i Fairmount, Indiana. År 1977 byggdes ett minnesmärke i Cholame, Kalifornien.

 


 

 

 

 

 


 Till första sidan>Efter att ha genomgått teaterutbildning vid Actor's Studio i New York blev cowboyen James Dean en av Hollywoods gunstlingar vid mitten av 1950-talet. Under sin korta karriär hann han endast med tre filmer: "Öster om Eden", "Ung Rebell" och "Jätten". Endast Öster om Eden hann få sin premiär före hans plötsliga bortgång 1955 där han gjorde ett oförglömligt porträtt av den olycklige och moderlöse Cal och hans konflikter med sin far och äldre bror.
Efter sin tragiska död, vid blott 24 års ålder, brände James Dean in sig i historien som den evige rebellen. Kolla in intervjun här. Helt lättintervjuad verkade han inte att vara.

James Byron Dean, född 8 februari 1931 i Marion, Indiana, död 30 september 1955 nära Cholame, San Luis Obispo County, Kalifornien (bilolycka).
James familj flyttade från Marion, Indiana till Sankta Monica i Kaliforninen där fadern fått anställning som tandtekniker när James var sex år. James och mamma Mildred stod varandra mycket nära och enligt vänner var hon "den enda person som kunde förstå sig på honom". Tyvärr dog James mamma 1940 då James var endast nio år i cancer. James sörjde henne djupt och hans lynnighet och asociala beteende bottnade mycket i hans förlust av modern.

Fadern var oförmögen att ta hand om sin son. James fick flytta till faderns syster och svåger Ortense och Marcus Winslows farm i Fairmount, Indiana. James gick på gymnasiet där hans insatser var mediokra förutom i baseboll och basketboll som han däremot var mycket framgångsrik i. Även studierna i drama och rättsmedicin var framgångsrika.

Efter att ha tagit sin examen på Fairmount High School i maj 1949 flytade Dean tillbaka till Kalifornien med sin hund Maxx där han bodde hos sin far och styvmamma.
Han började på Sancta Monica College och fortsatte sedan sina studier på UCLA där han ändrade sitt huvudämne från juridik till drama, vilket nästan drev fadern till vansinne. Under denna tid fick han rollen som Malcolm i Macbeth i konkurrens med 350 skådespelare. I januari 1951 hoppade han av universitetsstudierna för att försöka sig på en karriär som skådespelare.

James Dean började sin bana i en reklamfilm och i väntan på att lyckas i Hollywood, höll han sig flytande ekonomiskt på att vara parkeringsvakt vid CBS Studios. Vid denna tidpunkt utbytte Dean sexuella tjänster mot husrum och Hollywood-kontakter. Det har även nämnts homosexuella kontakter i sammanhanget. I hans biografi The James Deans Story - nämns en sådan. Han lär emellertid själv ha skrutit för en vän att han haft homosexuellt umgånge med minst fem stora namn i Hollywood. Filmrollerna lät däremot vänta på sig, så han bestämde sig för att flytta.

Han flyttade till New York City och där gick det bättre. Han blev antagen till Actors Studio och fick studera för Lee Strasberg, vilket James Dean var oerhört stolt över. Många var kallade men få utvalda för att bli antagna till den celebra skolan. Där gick stjärnor som Marlon Brando, Julie Harris och Arthur Kenndedy bland annat. James Dean var en av de yngsta deltagarna på skolan. Det har ofta sagts att just Marlon Brando var en stor förebild för James Dean som också blev anklagad för att kopiera Brandos skådespelarstil såväl som hans rebilliska livsstil. Detta ä nog en myt, trots allt. Dean var nog tillräckligt knepig i sig, utan att behöva kopiera någon annan.

Nu sköt karriären fart ordentligt och Dean gjorde många TV-framtädanden i framstående TV-shower. Han provfilmade också till rollfiguren Cal i Elia Kazans Öster om Eden. Till slut var det endast två skådespelare kvar som det stod emellan - Paul Newman och James Dean. Dean drog det länga strået och fick rollen.

Den 8 mars 1954 lämnade James Dean New York City och flyttade till Los Angeles där Öster om Eden började spelas in. Filmen baserades på John Steinbecks roman med samma namn. Rollen som Cal bäddade för nästa roll, nämligen Ung Rebell. Båda karaktärerna speglar en rebillisk missförstådd outsider som desperat kräver erkännande från en fadersfigur.
Mycket av Deans framträdanden i filmen var oskrivet så som hans dans på bönfältet och där Cals far vägrar att ta emot en gåva på 15.000 $. I stället för att fly, som det stod i manuskriptet, slog Dean armarna om fadern i en desperat kram. Kazan behöll denna scen i slutversionen.
Dean erhöll efter sin död "Best Actor in a Leading Role Academy Award". Den första utmärkselsen någonsin som utdelats postumt i Academy Awards historia.


James Dean följde snabbt upp med ännu en stjärnroll i Ung Rebell. En film som skulle bli mycket populär hos tonåringar. Filmen speglade för kanske första gången i filmhistoren ångesten hos tonåringar och innehöll knivslagsmål, "chicken runs", stulna bilar, problemfamiljer och tonårsfylla. Detta var något alldeles nytt. Medspelare var Natalie Wood och Sal Mineo. Regissör var Nicholas Ray.
Det ryktades om att Natalie Wood och James Dean var ett kärlekspar, något som hon förnekade. Däremot var han ihop med skådespelarskan Pier Angelli ett tag. Något som hennes familj inte såg på med blida ögon eftersom James inte var katolik. Hon bröt med Dean och gifte sig med kort varsel med en sångare. Detta lär ha tagit honom hårt.

 


Deans sista film kom att bli Jätten. Medspelare var Elisabeth Taylor och Rock Hudson. Rollfiguren Jett är en rasistisk sydstatare, särskilt avog mot mexikanare. Denna karaktär var helt skild från hans tidigare som Cal Trask och Jim Stark, vilket han uppskattade mycket då han inte ville fastna i något fack.
Jätten hade premiär året efter hans död. James Dean hann aldrig fastna i något fack men rebellstämpeln finns fortfarande kvar.

 


Den 30 september 1955 åkte Dean och hans mekaniker och hämtade hans Porsche 550 Spider för att åka till en tävling i Salinas, Kalifornien. Från början var det planerat att Dean skulle ta Porschen på släp till Salinas där fotograf väntade för att ta bilder från tävlingen. MEN i sista minuten bestämde sig Dean för att köra dit i Porschen eftersom han tyckte att han behövde mer tid för att bekanta sig med den bättre. Under resan fick han böter för att ha kört 10 km för fort.
Dean körde västerut på Californa State Route 46 nära Cholame när en 1950 Ford Tudor kom i motsatt riktning, körd av en 23-årig Cal Poly. Denne skulle svänga in på Route 41 och såg inte Deans bil. Det blev en frontalkrock. Enligt polisen som blev kallad till olycksplatsen andades Dean tungt då han lyftes in i ambulansen. Han fördes till Paso Robles War Memorial Hospital där han förklarades död 17.59 vid ankomsten. Han sista ord var: "Den där killen skulle han stannat. Han såg
oss.......... "

 


 

Se musikvideon Forever young med massor av bilder på snyggingen Dean och framförd av Bob Dylan.


The James Deans Galleri öppnades 2004 i Fairmount. "Odödlig" är ett ord som känns rätt i sammanhanget, med tanke på att året faktiskt var 1955 då han dog.


Tillbaka>

 

 

Källa: Wikipedia, James Deans officiella hemsida, mfl


räknare
besöksräknare