-->


   

 

Huset i Gulleråsen
Vårt lilla hus i Gulleråsen. Söta Caroline förgyller!

Boden i Gulleråsen

Här är boden där det var ett inrett sovrum för sommarbruk.

Gustav Wasa
Det här är Gustav Wasa som går på Siljan. Vi brukar åka en tur varje sommar och äta ångbåtsbiff och njuta av utsikten.

TusseTusse sitter under sitt älskade syrenträd. Precis här är han numera begraven.

 


 

 

 

Till första sidan>
 


1984 köpte vi ett litet hus i Gulleråsen utanför Rättvik. Det var efter att min pappa hade gått bort och lämnade lite pengar efter sig som det var möjligt.
Rättvik ligger väldigt vackert vid Siljan och hur Storgatan ser ut vet alla som har sett filmen Masdjävlar. Apropå filmen har "alla" Mias mössa som hon hade på sig. Även jag. Mönstret kan man köpa från Hemslöjden i Rättvik där originalet finns. I Rättvik är det nära till alla aktiviteter och vi kan gå eller cykla till nästan allting, utom till större varuhus. Sådana finns inte här. Då får man handla på nätet eller åka till Mora, Falun, Borlänge eller någon annan metropol i stället. Ibland kan jag också sakna en amerikansk snabbmatskedja som alla säkert vet vad den heter! Närmaste ligger i Mora.

Sommar i Rättvik.

På sommaren finns det väldigt mycket att göra och det är mycket turister här i Rättvik. Folk överallt och knappt några parkeringsplatser, vilket det annars är gott om här. Nu gör inte det så mycket eftersom det inte finns några lapp-lisor heller här.

Varje måndagkväll är det trav på
Rättviks travbana. I augusti brukar det vara en V75-omgång vilket drar extra mycket folk. Maten på restaurangen lär ha blivit bättre. Ett tag fick man betala som för dyraste maten på finkrogen, men det som låg på tallriken såg ut som skolköksmat. Men får väl prova igen eftersom det lär ha blivit mycket bättre. Sedan får man ju inte glömma att vi har "dalahästen" On Track Piraten i Rättvik. Lika omtalad och älskad som Ego Boy på sin tid. Denne ligger för övrigt begravd på Rättviks Travbana.
Romme travet
finns också i Dalarna men då måste man åka till Borlänge.

tisdagarna är det tisdagskul med godisregn, hopptorn och karuseller för barn och marknadsstånd och öltält för vuxna.


Första fredag-söndag i maj och oktober är det Rättviks marknad. Det är en av landets största och drar väldigt mycket folk från när och fjärran. Det står marknadsstånd på nästan alla gator i samhället och vid dessa tillfällen är det enda gången som man måste betala för att parkera bilen. Varenda gård i princip har upplåtit P-platser. Det kostar bara 40 kronor för obegränsad tid så det är inte dyrt. Här är barnen till och med lediga från skolan på marknadsfredagarna. Bra tycker jag!

Vecka 27är det Musik vid Siljan med många musikanter och dansare från många olika länder.

Vecka 31
är det Classic Car Week.Det växer år från år och hela samhället vimlar av vacka gamla amerikanska bilar. Campingplatserna är knökfulla och det finns inte en stuga eller lägenhet att få tag på under vecka 31. Man måste vara ute i mycket god tid för att ordna ett boende denna vecka. De flesta brukar boka till nästkommande år innan de åker hem igen. Grillröken ligger tjock över samhället och en del fylla och bråk blir det väl också, men det går ändå förvånansvärt smidigt med tanke på att så mycket folk samlas på en så pass liten yta.

I Rättviksparken, som numera är köpt av Classic Car Week, finns vattenrutschbanor och det är många bra artister som uppträder där. På torsdagarna på eftermiddagen är det oftast uppträdanden för barn. I parken finns också en ny bowlinghall med restaurang. Den är jättefin och man kan gå dit och äta lunch eller middag och bowla förstås.


Siljansbadet är långgrunt, barnvänligt och med mycket fin sandstrand. Där finns lekpark, glasskiosk, camping, restaurang och minigolfbana samt uthyrning av trampbåtar och cyklar. Behöver man något annat är det bara att gå över järnvägen så är man på Storgatan i samhället. Som sagt: Det är nära till allt!

För de som spelar golf finns det en golfbana i Rättvik och en i Furudal som ligger cirka 3 mil norrut. Det är inte så snobbigt på dessa banor som det kan vara på andra håll i landet. Inte heller svårt att bli medlem. Det är också billigare att vara medlem på någon av dessa banor.

På sommaren och hösten kan man naturligtvis också plocka bär och svamp eller fiska i någon av alla sjöar i omgivningen.


Jag har säkert glömt en massa aktiviter som finns här i Rättvik men hör av dig till mig om du behöver veta något mera. Jag har naturligtvis bara tagit med sådant som jag och min familj är intresserade av. Det finns mycket mer som till exempel Dalhalla som verkligen är värt ett besök! Man hade väl hoppats från ledningens sida att det mest skulle vara ett forum för operamusik som det för all del lämpar sig alldeles utmärkt för. Men man insåg att det inte skulle bära sig ekonomisk med enbart opera, eftersom de flesta (?) har en annan musiksmak. Nu kommer både rock- och popartister dit, som tur är. Vart annat år har världens bästa coverband uppträtt där - P-Floyd - Dalarnas egen stolthet från det lilla samhället Skog utanför Falun. Tycker till och med att de är bättre än originalet.

Midsommarfirandet håller på i flera veckor eftersom varje by har sin egen dag för resning av sin majstång som engagerar många både vuxna och barn på platsen.

Vinter i Rättvik.

Det finns mycket att göra även på vintern i Rättvik . Rättviksbacken ligger nästan mitt i samhället. Den är inte så fasligt hög men fullt tillräckligt för att kunna träna upp sina färigheter i slalom. Första turen man gör på vintern brukar den se tillräckligt brant ut, men sedan vill man kanske ha något lite mer avancerat och man kan då välja Bjursåsbacken som ligger närmast eller Orsa Grönklitt, Idre eller Gesunda för att nämna några.

Det finns en biograf i Rättvik. Den är förstås öppen året om. Där kommer nya filmer upp samtidigt som de har premiär i Stockholm. Man behöver således inte gå och vänta på att nya filmer skall komma hit.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


räknare
besöksräknare

 
Uppdaterad av webmaster 2019-02-13